21-025 Niemce
Krasienin Kolonia 39
Pod koniec października klasa trzecia odbyła zajęcia praktyczne z wykorzystaniem TI w kuchni. Korzystając z nowoczesnego sprzętu AGD uczniowie uczyli się czytania i przestrzegania instrukcji, wyszukiwania przepisów oraz wykonania zdrowych przekąsek. Przy pomocy inteligentnego urządzenia, poznali możliwości korzystania z internetu w celu znalezienia odpowiedniej potrawy, np: dostosowanej do posiadanych artykułów spożywczych.
Inteligentny robot kuchenny, z funkcjami gotowania, miksowania i różnymi ustawieniami pozwolił przygotować potrawy krok po kroku,
Jako pierwszą, trzecioklasiści zrobili pyszną surówkę Colesław, na bazie darów jesieni. Głównymi składnikami była kapusta oraz marchewka, którą uczniowie otrzymali w ramach projektu “Warzywa i owoce w szkole”.
Kolejnym punktem zajęć było przygotowanie znakomitego dżemu porzeczkowego, by dodać go do jogurtu z programu “Mleko w szkole”, a którego można też zamknąć w słoiku, by przedłużyć smak lata.
Uczniowie sami sprawdzili, że we współczesnej kuchni gotowanie jest szybkie, proste i przyjemne, a korzystanie z TI pomaga błyskawicznie i od podstaw stworzyć zdrowe, pyszne dania Najbardziej jednak uczestnikom zajęć podobała się degustacja przygotowanych dań, ktore wszystkim bardzo smakowły.
Warunków sprzyjających potrzeba,
tak jak roli uprawy,
aby każda istota ludzka rozwinąć się mogła w pełni,
jak ziarno dostałe,
a te warunki ludzie wypracowują
Irena Kosmowska
21-025 Niemce
Krasienin Kolonia 39